Scriam zilele trecute că micile schimbări pot face o mare diferență și a te întoarce către tine, a te reconecta cu tine, a te regăsi poate schimbat/ă, poate mai bun/ă, sau poate nu așa cum te așteptai, este primul pas pe care e bine să îl faci, conștient, atunci când vrei să depășești izolarea profesională.

Iar asta înseamnă să înveți să fii vulnerabil în fața ta, și apoi și în fața celor apropiați cu care te înconjori, și nu doar personal, ci și profesional în anumite limite. Oamenii cărora le pasă de tine își doresc să reușești, își doresc să rămâi sănătos/ sănătoasă în timp ce atingi succesul, își doresc să se bucure alături de tine.

Vulnerabilitate nu înseamnă slăbiciune, înseamnă să îți asumi riscuri, să îți permiți să fii surprins, să te expui, înseamnă că sunt șanse 50/50 ca riscurile asumate să îți aducă câștiguri nebănuite, pe planuri neașteptate, iar tu să fii doar pregătit să le gestionezi și să le valorifici.

Ce a însemnat pentru mine că …

Am ales să arăt vulnerabilitate atât în relația cu familia și prietenii, cât și în relația cu echipa sau colaboratorii;

A însemnat că de multe ori a fost necesar să explic mai des partea de afaceri a lucrurilor, implicațiile, riscurile, deciziile pe care le am de luat, provocările pe care le întâmpin, cu oamenii, cu statul, cu clienții sau furnizorii, cu echipa, … totul însă a fost mai ușor decât mă așteptam pentru că ei voiau să înțeleagă, voiau să poată fi acolo pentru mine.

Așa că i-am lăsat!

Dacă soțul meu intrase cumva în rutina mea, familia apropiată a fost cea care a observat că mă izolasem, că nu știam decât muncă, copil, cumpărături, gospodărie, și din nou muncă! Ei au fost cei care au venit întâi către soțul meu să îl întrebe dacă sunt bine, dacă am nevoie de ajutor, dacă mă descurc, și atunci abia a înțeles și el că modul în care eu lucram nu era sustenabil, iar pentru asta nu era nevoie să înțeleagă punctele mai fine ale retenției clienților, ale campaniilor de marketing sau ale fiscalității.

O dată ce mi-am luat răgazul să mă opresc și să-mi spun temerile și preocupările – și să recunosc cât de epuizată eram – el m-a încurajat să creez un plan pentru o mai bună organizare, pentru implementarea unui timp strict de începere și oprire a zilei mele de lucru, pentru crearea unor spații delimitate de muncă unde munca trebuia să rămână când i se termina timpul alocat.

Nu, nu m-a putut ajuta să iau deciziile mele de afaceri, dar m-a ascultat, mi-a permis să vorbesc despre ceea ce se întâmplă, să mă aud, să îmi găsesc răspunsurile pe care le căutam.

Deschizându-mă și lăsându-l să intre în lumea mea, mi-a amintit că nu am fost de fapt niciodată singură ca antreprenor, ci doar nu am știut că nu trebuie să port singură greutatea acestui rol ci puteam să aleg să îl împart.

Nu a fost la fel de ușor cu echipa sau cu colaboratorii. Pentru că în acele relații nu poți lăsa garda jos, de multe ori ești exemplul, modelul de la care oamenii tăi așteaptă siguranță, confort, tu ești acolo pentru ei și nu invers.

Însă, învățând să cer ajutorul, învățând să cer, mi-a fost mult mai ușor să discut situațiile dificile cu furnizorii, să negociez condiții mai bune de plată, să cresc tarifele serviciilor în relația cu clienții, să găsesc beneficii care aduc valoare mai mare acestora. Prin folosirea strategică a vulnerabilităților am construit, nu mi-a mai fost teamă și nu am mai ascuns acele minusuri pe care cu toții le avem sub o formă sau alta, ci mi le-am asumat și am căutat soluții, opțiuni, competențe prin care să le echilibrez.

De fapt, descoperirea și asumarea propriei vulnerabilități vine dintr-o bună cunoaștere a ta însăți/ însuți. Pentru că ”tu” de azi, nu ești același cu ”tu” de acum 10 ani, sau chiar cu ”tu” de ieri. Iar când înțelegi asta și începi să o pui în contexte practice, de business, zi de zi, descoperi ce potențial enorm ai ca antreprenor, ce potențial enorm are afacera ta prin tine și că de fapt vulnerabilitatea și autenticitatea ta sunt cele mai mari atuuri pe care le poți avea în business.

Cum faci să aduci în concret, în viața de zi cu zi a afacerii tale această conștientizare, te las să descoperi în webinar-ul gratuit pe care îl voi susține în 3 aprilie de la ora 19:00 online, pe zoom.

Vino și tu la Webinar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *