Scrisoarea de intenție [Ro]

Linkurile de azi sunt despre scrisoarea de intentie. Dupa ce am inceput sa citesc despre subiectul acesta mi-am dat seama ca niciodata nu i-am acordat importanta cuvenita scrisorii trimisa ca atasament la fiecare CV trimis. Am considerat-o mereu o fituica introductiva a CV-ului, nu neaparat foarte “bagata in seama” de recruiteri.

Articolul 10 Cover Letter’s Don’t, de Kim Isaacs, un Monster resume expert, este foarte concentrat pe subiect si are niste sfaturi foarte bune. Incepe cu: scrisoarea de intentie nu este o autobiografie. Adica nu trebuie sa folosesti foarte des persoana I, desi practic numai despre realizarile tale. Sa fie ca o introducere care il motiveaza pe recruiter sa iti citeasca CV-ul. Nici prea lunga, nici prea scurta. Scrisoarea de intentie este o scrisoare prin care te “vinzi” ca si candidat si de aceea trebuie sa raspunda raspunda concis la cerintele postului, sa evidentieze reusitele in cariera. Un exemplu:

Cerintele postului: Abilitati de comunicare

Ce as putea avea in scrisoarea de intentie: 5 ani de experienta in public speaking.

Iar la sfarsit, trebuie sa nu uiti sa te semnezi, si sa multumesti cititorului pentru timp si considerare.

Un alt articol, Cover Letters How to Write a Cover Letter, de Alison Doyle subliniaza de la inceput importanta unei scrisorii de intentie: O scrisoare de intentie este un mijloc care iti poate aduce acceptarea la un interviu. La fel ca precedentul articol, nu ni se recomanda sa facem din scrisoarea de intentie o copie a CV-ului, iar rolul ei este de a interpreta datele din CV si in plus sa adauge o nota personala.

Exista 3 tipuri de scrisori de intentie:

* cea pe care  folosesti cand aplici la un job specific;

* scrisoarea de intentie de prospectare: in care intrebam de posibile pozitii in companie;

* scrisoarea de intentie de networking: in care se cer informatii si asistenta pentru o cautare de joburi.

Si foarte important, o scrisoare de intenie trebuie sa fie personalizata pentruu fiecare job la care vrei sa aplici. Ea trebuie sa contina motivatia aplicatiei si abilitatile candidatului care se potrivesc cel mai bine postului.

Nu in ultimul rand, Susan Adams, Forbes Staff mentioneaza in articolul ca s-a intalnit si ea cu dificultatea de a scrie o scrisoare de intentie si povesteste ce dificultati a avut si ce concluzii a tras la sfarsit. “Simple is the way to go.” adica nu foarte lunga si nici foarte stufoasa. Un sfat interesant este acela de a folosi in fraza introductiva numele unei persoane care te-a recomandat pentru pozitie.

Urmatorul paragraf va trebui sa fie “tailored to fit the company you’re approaching”. Trebuie sa includa cele mai semnificative rezultate, succese, prezentate pe scurt, poate chiar facuta o lista succinta cu liniute.

De asemeni si aici se recomada sa fie o scrisoare personalizata si specifica pentru jobul la care aplicam.

Pe scurt, scrisoarea de intentie trebuie sa fie: personalizata pentru jobul la care aplici, sa nu fie nici prea lunga nici foarte scurta, sa nu iti rescrii tot CV-ul in ea si foarte important este sa iti prezinti acolo cele mai importante realizari in cariera.

Succes cu propria scrisoare de intentie!

Oana