Rewards & recognition fără integritate și încredere [Ro]

Rewards & recognition sau R&R se refera la sistemul de recompensare si beneficii care exista in orice companie, fie ca vorbim de o politica special creata in acest sens, fie ca vorbim de alocarea arbitrara a unor bonusuri sau alt fel de recompense catre angajati.

Totul depinde de cultura organizatiei, dincolo de orice sistem sau strategie, si in final de oamenii care conduc organizatia.

Imagineaza-ti cum te-ai simti sa ‘castigi’ o competitie aranjata, cum te poti mandri cu acea realizare si cum ii poti inspira pe altii sa te urmeze? Ce fel de competitie ai incuraja si ce mesaj ai transmite in organizatie?

Si nu e vorba doar despre abordarea R&R, se poate extinde aceasta comparatie planului de succesiune si promovarilor care de multe ori nu sunt cuprinse intr-o politica inteligibila, si sunt facute in principal pe fonduri politice, servind diferite interese. Acest fapt in general face loc mediocritatii, si nu profesionistilor buni si competenti, la orice nivel, chiar daca locul de munca este bine remunerat.

In multe dezbateri de HR, totul se rezuma la motivatia angajatului, se trec in revista si sunt luate masuri pentru a corecta rezultatele si pentru a creste implicarea angajatilor. Ai bugete si dezvolti proiecte si masori rezultatele in anul urmator cu o alta trecere in revista, nestiind daca investitia de anul trecut a fost rentabila.

Dar niciodata nu se pune intrebarea: cu cine sa te intreci daca concursul este aranjat? Sau la ce principii ar trebui sa renunt ca sa pot lua urmatorul premiu in competitie?

Recompensele si recunoasterea ar trebui sa motiveze, sa inspire, nu sa creeze cinism si neincredere.

Adu-ti aminte de asta data viitoare cand dezvolti alta strategie, sau decizi sa participi la un concurs si sa castigi premiul.