Uncategorized

pasiune și bani

La o săptămână de la ZileleBiz m-am apucat să răsfoiesc pe blogul revistei articolele care rezumau discursurile și prezentările din fiecare zi de conferință. În vâltoarea evenimentului am fost atrasă de oameni și de poveștile lor și simt că poate am pierdut din esența anumitor prezentări, așa că am simțit nevoia acum să reiau, să rememorez, să îmi învăț lecțiile. În același timp mi-am amintit de un articol de luna trecută din Income Magazine care aborda tema antreprenoriatului în România adresând mini-prenorii, niște antreprenori mai mici care nu au renunțat la rolul de angajat dar care își urmează pasiunea în afara jobului în mini-afaceri. Mi-aș dori ca și în România să văd crescând această categorie de mici afaceri pentru un plus de nou și de vitalitate în mediul de business.

Mi-a rămas în minte o concluzie a unui studiu prezentat de Adina Vlad la ZieleleBiz, și anume cele patru tipuri de antreprenori, pe care vreau se le punctez și aici:

Vizionarul este cel care anticipează, planifică, gândește pe termen lung și care a făcut față crizei prin renegocierea contractelor și includerea angajaților în afacere oferind ca beneficii participarea acestora la profitul realizat.

Profesionistul este cel care face din vocația lui un business, evoluează, se diferențiază profesional și se instruiește continuu; în această categorie regăsim arhitecții, avocații, etc

Versatilul se adaptează sau schimbă businessul în funcție de cerințele contextului, este cel  care sare din piatră în piatră dacă nu mai merge bine treaba într-un loc, este cel care în criză nu a redus costurile ci s-a reprofilat identificând și valorificând noi oportunități.

Intuitivul este de cele mai multe ori antreprenorul născut în criză valorificând o idee nouă, originală, fără o strategie precisă de dezvoltare.

Dincolo totuși de aceste categorii, fie că sunt antreprenori sau miniprenori, acești oameni fac ca economia noastră sa meargă și să genereze valoare, ar trebui sa îi recunoaștem și să îi incurajăm, să îi luam ca exemplu și să îi susținem.