Pălăriile colorate gândesc…[Ro]

Cromatica gândirii poate reprezintă o sintagmă utilizată în scrierile beletristice și pare a fi o figură de stil; cu toate aceastea, există și o metodă aplicată gândirii pe care Edward de Bono a dezvoltat-o datorită faptului că vedea în oameni o avalanșă de procese/emoții/infomații/ etc. care nu permitea atingerea obiectivelor în cel mai scurt timp și la cele mai înalte standarde. Plecând de la ideea că oamenii nu se concentrează pe un anumit lucru și încep sau traversează o serie de procese în același timp, a conturat și promovat metoda celor șase pălării gânditoare. Aceasta poate fi utilizată la nivelul unui grup de muncă sau chiar de către o persoană pentru că duce la eficientizarea relațiilor stabilite în cadrul echipei sau cu cei din jur.

Accentul este pus pe simplitate, disciplină, consumarea de resurse în mod conștient pentru a se elabora o gândire constructivă și creativă, deschisă la schimbare și la acceptarea celorlalți. Astfel, se construiește un drum sigur spre atingerea obiectivelor, întregul algoritm bazându-se pe direcții exacte date de culoarea fiecărei pălării.

După cum se poate înțelege, pălăriile sunt imaginare și trebuie integrate în tipul nostru de personalitate și gândire pentru a se observa eficiența lor la nivel comportamental. Fiecare dintre cele șase pălării corespunde unui anumit mod de a gândi, fiind folosite pe rând.

Pălăria albă este pălăria informațiilor preluate fără a fi interpretate. „Informaţiile se pot întinde de la fapte şi cifre, care pot fi verificate, la opinii şi sentimente. Dacă îţi exprimi propriile sentimente, e vorba de o pălărie roşie, dar dacă te referi la sentimentele altcuiva, asta indică o pălărie albă.”

Iți construiești strategii de acțiune, respectiv de gândire, înseamnă că porți pălăria albastră care are putere asupra celorlalte pălării care pot fi supuse schmbării.Ea este asemenea dirijorului unei orchestre. Acesta scoate tot ce-i mai bun de la muzicieni, având grijăca totul să se facă la momentul potrivit. Pălăria albastră seamănă cu un maestru de circ. E folosită pentru a gestiona gândirea şi pentru a controla procesul”.

Sentimentele și emoțiile sunt purtate de pălăria roșie care oferă posibilitatea de interpretare și exprimare a sentimentelor. „Se presupune că emoţiile nu au ce căuta într-o discuţie normală de afaceri. Ele intervin însă oricum – doar că sunt deghizate în logică. Pălăria roşie oferă o ocazie unică şi specială pentru expunerea sentimentelor, emoţiilor şi intuiţiei ca atare.”

Pălăria beneficiilor este cea galbenă care explorează pentru a găsi aspectele pozitive ale unei idei ori ale unui proces; poate fi de asemenea folosită pentru a analiza cum să se abordeze o problemă pentru a i se identifica elementele positive.

Gândim critic, scoatem în evidență pericole și aspecte negative ale unor lucruri când alegem să avem pe cap pălăria neagră care este cea mai folosită într-un proces de gândire. Așadar e specifică analizei și supraviețuirii. Un animal trebuie să înveţe care fructe sunt otrăvitoare şi să citească semnalele de pericol omise de un potenţial atacator. Pentru a supravieţui, trebuie să fim precauţi…O greşeală prostească poate distruge totul, oricât am fi de creativi.”

Ești creativ când alegi verdele, ai pălăria verde și ideile bune vin spre tine, alături de inițiative care prevăd succesul. Utilizând-o, toată lumea este invitată să facă un efort creator – ori să tacă. Cum oamenilor nu le place să tacă, fac acest efort creator. Alocarea intenţionată de timp pentru efortul creator este foarte importantă. Astfel, se recunoaşte rolul esenţial al creativităţii în gândire.”

Utilizarea acestei metode la nivel de companie sau la nivel individual reprezintă o cale spre succes garantat, fiind necesară organizarea gândirii care este influențată de informații, strategii, sentimente, beneficii, analize, inițiative. Trebuie reținut faptul că pălăriile lui de Bono nu transmit descrieri ale oamenilor, ci descrieri ale comportamentelor lor.

Citatele sunt culese din „Şase pălării gânditoare. Metodă de gândire rapidă” – Edward de Bono