O imagine de ansamblu asupra CVului [Ro]

Tema de azi adreseaza CVul, asa ca iata mai jos cateva articole cu recomandari.

Mai intai un articol de Ron Fry despre cum sa alegi un CV, din punctul de vedere al recruiterului. Sfaturile sunt dintre cele de care am mai auzit: sa fim atenti la laudarosi, sa verificam si scrisoarea de intentie si CVul, sa vedem daca exista greseli de ortografie evident e(gen numele firmei scris gresit), sa fie usor de parcurs. Se face referire si la “the in pile” si “the out pile”. Asadar mitul gramajoarei de CV-uri aruncate la cos dupa o prima vizionare, se adevereste. Un CV scris corect, usor de citit si care sa iti evidentieze cat mai bine reusitele profesionale te va inscrie in lista participantilor la interviu.

Al doilea articol despre care vorbim azi abordeaza tema: cum sa compui un CV profesional: How to Create a Professional Resume,  de Alison Doyle. Primul sfat este sa iti faci un CV in functie de situatie: cronologic, o combinatie functionala sau un CV cu target fix. O abordare practica mi s-a parut sa iti creezi un CV pe Internet pe un site dedicat, si sa adaugi poze, video-uri sau link-uri pentru realizari profesionale. O idee chiar interesanta si probabil ca daca recruiterul are timp sa le vizioneze va ramane impresionat si nu va arunca CV-ul in the out pile”.

Inca un articol despre cum sa faci un “Killer” CV: Is Your Resume Working for You? 10 Steps to a Killer Resume, de  Louise Fletcher

Si soc: zice sa nu se foloseasca un obiectiv la inceput de CV deoarece  pe recruiter nu il intereseaza ce vrei tu ci ce poti sa oferi. Atunci se poate folosi o fraza prin care sa te caracterizezi profesional. In loc de

 “Seeking a software engineer position with a progressive employer where I can contribute to the development of new technologies and work with bright, committed people.”  –  “Senior Software Engineer with 10 years experience developing leading-edge technologies.” 

Sa fii specific in privinta reusitelor si contributiilor aduse in proiectele tale, fara greseli de ortografie, usor de citit, fara informatii irelevante, sa nu fii nici modest si nici prea laudaros. Intotdeauna un CV trebuie sa existe si in varianta on-line (text-only fara bold, italic… ). In cazul in care il trimiti prin mail, cel care il citeste sa vada scrisul normal, corect. Si apoi contrariul: What Does a Good Resume Contain? 

Un CV trebuie sa fie de o pagina maxim doua, sa aiba la inceput un obiectiv, sumarul calificarilor, experienta profesionala, educatie, abilitati si realizari.  De asemeni sa nu fii prea modest, dar nici sa cazi in cealalta extrema. CVul trebuie sa trezeasca interesul  recruiterului atat de mult incat sa il aseze in the in pile” si sa fii chemat la interviu.

In concluzie un CV trebuie sa contina elemente care sa te reprezinte cel mai bine profesional si sa fie:

  • usor de parcurs,
  • cu o caligrafie impecabila,
  • nu prea lung (o pagina maxim doua),
  • specific experientei si reusitelor tale,
  • nici prea modest, nici extrem de laudaros.

Iar daca jobul dorit permite, poti adauga elemente distinctive cum sunt  poze, video-uri sau link-uri cu realizari profesionale.

Bafta!

Oana