Lecția de motivare [Ro]

Suntem in luna cadourilor. A trecut o saptamana din Decembrie, si am avut ocazia sa  imi amintesc si sa retraiesc momente deosebite din copilarie, pe care le vad azi si din alta perspectiva.

De Sf. Nicolae, copilul meu a primit un cadou generos din partea conducerii unitatii unde lucreaza sotul meu, lucru care m-a surprins; nu credeam ca se mai fac astfel de gesturi in zilele noastre. Tindeam sa cred ca nu se pune cine stie ce pret pe familie, tinand cont de numeroasele ore suplimentare si zilele lungi de sambata petrecute la serviciu, insa acest gest a reusit sa imi schimbe intr-o oarecare masura impresia pe care o aveam pana acum. Am avut astfel ocazia sa imi amintesc cu placere anii din copilarie cand asteptam nerabdatoare sarbatorile de iarna, cand tata aducea de la serviciu (cadou pentru noi, copiii, din partea firmei) o sacosa plina de bunatati. Tinand cont ca pe vremurile acelea portocalele erau o raritate, acea sacosa cu dulciuri si fructe ‘tropicale’ era tot ce isi putea dori un copil. Era un gest deosebit din partea firmei prin care aceasta isi arata recunostinta si aprecierea fata de salariati. Cu atat mai mult conteaza un astfel de gest cu cat acel cadou este personalizat in functie de varsta copiilor salariatilor care il primesc. Si pana la urma nu conteaza cat de mare este acest simbol al aprecierii. Si o simpla bomboana din partea sefului, oferita in preajma sarbatorilor cu zambetul pe buze si insotita de cateva urari de bine va reusi sa rupa rutina zilnica a muncii de birou si sa ne aduca bucurie in suflet, sa ne aminteasca faptul ca trebuie sa ne exprimam aprecierea pe care o avem fata de ceilalti.

Ca tot am abordat recent subiectul motivarii salariatilor, iata ca si un astfel de gest venit din partea conducerii are un rol important in cladirea si mentinerea unei relatii armonioase in cadrul firmei. Si nu ar trebui sa ne limitam doar la sarbatori; si marcarea zilelor de nastere ale salariatilor prin mici evenimente la serviciu sunt la fel de potrivite. Din acest punct de vedere, am vazut si reversul medaliei, cand de ziua mea, in urma cu doi ani, am fost amenintata ca voi fi data afara. Doua luni mai tarziu am demisionat fara nici un regret, desi a urmat o perioada mai grea. Asa ca aveti grija ce spuneti salariatilor vostri, cum spuneti, si mai ales cand. Ei isi vor aminti intotdeauna gesturile si vorbele voastre, si vor povesti si apropiatilor experientele lor. In tot ceea ce faceti, aratati-va aprecierea si recunostinta, si abordati situatiile intr-o maniera pozitiva, evitand astfel sa va patati imaginea, sau sa fiti catalogati drept oameni fara suflet, care doar isi exploateaza angajatii.