In calitate de recrutori, sau de ce nu, de angajatori, ati fost pusi in situatia in care trebuie sa angajati un manager? Ce caracteristici ati urmarit in cadrul procesului de selectie? Ati cautat o persoana extrovertita sau una introvertita pentru acel post, sau ati privit macar situatia din acest punct de vedere? Iata in continuare cateva opinii interesante cu privire la acest aspect, care au la baza studii stiintifice recente.

Probabil ca pentru o pozitie de management cautati o persoana extrovertita, avantajele unei astfel de personalitati fiind evidente: sa comunice cu usurinta, sa fie spontan, stapan pe el si totodata relaxat, sa fie centrul atentiei in discutii. Avem ideea preconceputa ca astfel de persoane colaboreaza mai bine si au rezultate mai bune, fiind o companie mai placuta pentru ceilalti. V-ati gandit insa cat de eficient ar fi un astfel de manager in conducerea unei echipe la fel de “galagioase”? Intr-un astfel de caz apare un conflict al energiilor. Un manager extrovertit are tendinta sa preia controlul asupra discutiilor, si se poate simti amenintat de membrii proactivi ai echipei care vin cu idei noi si care au nevoie de ascultare activa si deschidere la sugestiile lor pentru a performa. In concluzie, o asociere de acest fel nu este recomandata, nedand rezultate. Un introvertit ar gestiona mult mai bine situatii de acest gen, fiind un bun ascultator si incurajand creativitatea. Un lider extrovertit se descurca mai bine in conducerea unei echipe care are nevoie de indicatii clare pentru a da rezultate.

Desigur, personalitatile noastre nu se situeaza la extreme decat foarte rar, si de obicei una dintre caracteristici este dominanta. Putem fi extrovertiti de obicei si introvertiti in unele situatii sau invers. Chiar si asa, in calitate de lideri trebuie sa ne adaptam situatiilor si oamenilor. Poate suntem introvertiti, si conducem o echipa care are nevoie de indicatii in mod constant. Atunci este cazul sa ne facem curaj, sa luam cuvantul si sa dirijam lucrurile asa cum trebuie pentru a obtine rezultatele asteptate. Nu trebuie sa ne prefacem ca suntem extrovertiti, trebuie sa ne adaptam situatiilor, sa fim asertivi si sa facem fata provocarilor asa cum trebuie. Daca suntm atenti la cum ne putem folosi punctele tari pentru a fi eficienti, putem deveni buni lideri, demonstrand astfel ca nu doar extrovertitii pot avea succes in conducerea unei echipe.

Cu alte cuvinte, atunci cand sunteti in cautarea unui lider, luati in considerare si profilul de personalitate al echipei pe care acel manager va trebui sa o conduca, nevoia de echilibrare a energiilor. Iar daca este vorba de mai multe echipe, sau de grupuri a caror membri se schimba, aveti nevoie de un lider care se poate adapta usor oricarei situatii si care poate “jongla” cu aceste stari/caracteristici.