Dezvoltare personală prin schimbare [Ro]În general, oamenii sunt ancorați în grijile cotidiene care nu permit introducerea unei schimbări printr-un efort activ pentru a construi un plan de dezvoltare personală. Transformarea înseamnă griji pozitive, încrederea ca atitudine, auto-inventare, studiu, responsabilitate. Începeți totul cu un zâmbet!

Rețeta perfectă pentru dezvoltarea personală nu există, însă se găsesc pași spre a ghida transformarea. Alegerile personale conferă unicitate!

Procesul de dezvoltare personală presupune conturarea unui plan care trebuie să fie simplu, realizabil, flexibil, cu scopuri și obiective precise. Planul de dezvoltare personală începe prin controlarea comportamentului, implicând vizualizarea scopului și a obiectivelor, prezentarea eficientă, conduita încrezătoare. Așadar, după rețeta „Îmi imaginez că acționez – Pot! – Sunt capabil și responsabil!” se poate construi o nouă lume ca etapă spre evoluție. De asemenea, în etapa premergătoare planului se meditează asupra cunoștințelor despre sine „Ce sunt, ce am, ce par a fi?”. „Ce sunt?” – esența ființei, aptitudini, abilități, dorințe, alegeri, convingeri, idei și concepții despre lume și viață. „Ce am?” – tot ce se deține. „Ce par a fi?” – imaginea conturată în ochii celor din jur. Astfel, această metaanaliză relevă informațiile pe baza cărora au luat naștere concepția și imaginea de sine. Concepția de sine se formează din semnificația acordată calităților, intereselor, valorilor și alegerilor, incluzând opinia internalizată despre sine și opinia despre contextul în care omul trăiește; totalitatea conceptelor despre sine oferă imaginea de sine.

Planul personal aduce succesul pe termen scurt, mediu sau lung. Important este ca vizualizarea obiectivelor care trebuie atinse să se facă la o anumită perioadă pentru a nu li se pierde din esență. În funcție de personalitatea și dorințele fiecăruia acest plan poate să ia diferite forme care să stimuleze acțiunea în vederea atingerii reușitei. Fie că e făcut sub formă de tabel, diagramă, desen sau eseu beneficiile se vor revărsa asupra succesului viitor.

Este important de conștientizat faptul că de multe ori se poate întâmpla să nu poți atinge un obiectiv major, existând o serie de obstacole, drumuri greșite care să interpund în calea evoluției. Tocmai de aceea este bine ca fiecare obiectiv major să fie descompus, acesta fiind îndeplinit pas cu pas. Fiecare pas conține erori și greșeli care fac parte din esența vieții și care dacă nu sunt repetate, ci îndreptate reprezint un stimulent în realizarea succesului.

Deschide ochii și privește totul din jur care te poate ajuta să treci cu o treaptă mai sus în dezvoltarea ta; orice obiect merită a fi folosit ca un instrument de dezvoltare, trebuie doar să îi acorzi atenție și semnificație pentru a deveni o unealtă de ajutor.