Despre “Scrisoarea de intentie”

Pentru ca despre CV-uri vorbim in mod constant si este documentul cel mai folosit de un candidat in momentul in care isi cauta un nou loc de munca, credem ca ar fi benefic sa discutam si despre un alt document util in acest proces, si anume “Scrisoarea de intentie”. Iata ce impartaseste cu noi Oana, o persoana care a trecut recent printr-un proces de recrutare: “Dupa ce am inceput sa citesc despre subiectul acesta mi-am dat seama ca niciodata nu i-am acordat importanta cuvenita scrisorii trimisa ca atasament la fiecare CV trimis. Am considerat-o mereu o fituica introductiva a CV-ului, nu neaparat foarte bagata in seama de recruiteri.

Cateva sfaturi centralizate din cercetarea mea, mentioneaza ca, spre exemplu, scrisoarea de intentie nu este o autobiografie. Adica nu trebuie sa folosesti foarte des persoana intaia, desi practic scrii numai despre realizarile tale. E bine sa fie ca o introducere care il motiveaza pe recruiter sa iti citeasca CV-ul. Nici prea lunga, nici prea scurta. Scrisoarea de intentie este o scrisoare prin care te “vinzi” ca si candidat si de aceea trebuie sa raspunda raspunda concis la cerintele postului, sa evidentieze rezultatele si succesele in cariera. Iar la sfarsit, trebuie sa nu uiti sa te semnezi, si sa multumesti cititorului pentru timp si considerare.”

Exista 3 tipuri de scrisori de intentie:

* cea pe care  folosesti cand aplici la un loc de munca specific;

* scrisoarea de intentie de prospectare: in care intrebam de posibile pozitii in companie;

* scrisoarea de intentie de relationare: in care se cer informatii si asistenta pentru o cautare de joburi.

De asemenea, o scrisoare de intentie trebuie sa fie personalizata pentru fiecare job la care vrei sa candidezi. Ea trebuie sa contina motivatia candidaturii si abilitatile candidatului care se potrivesc cel mai bine postului.

Asadar, pe scurt, scrisoarea de intentie trebuie sa fie: personalizata pentru postul la care aplici, sa nu fie nici prea lunga nici foarte scurta, sa nu iti rescrii tot CV-ul in ea si foarte important este sa iti prezinti acolo cele mai importante realizari in cariera.

Succes cu propria scrisoare de intentie!