Despre discriminare [Ro]

Da, am avut ocazia in aceste doua zile sa ascult povestile unor femei carora le este foarte greu sa ramana sau sa revina in campul muncii. Da, situatiile de discriminare sunt frecvente, neraportate, nedocumentate, astfel incat orice farama legislativa care ar trebui sa faca dreptate ramane neaplicata si acest comportament nociv se perpetueaza si ia amploare.

As vrea insa sa vad astfel de initiative care trateaza discriminarea de orice fel, as vrea sa vorbesc cu barbati care sunt discriminati, as vrea sa vorbesc cu angajatori care ajung in pozitie de candidat si sunt dati la o parte.

Imi amintesc de filmul The invention of lying [Inventia minciunii], cum ar fi daca dupa ce ti-ai trimis cv-ul online la o firma sa primesti un raspuns de genul ‘ne-am uitat din greseala pe cv-ul tau pentru ca era primul in teanc dar nu te chemam la interviu pentru ca din poza vad ca esti tigan, pe facebook scrii numai despre muzica lautareasca si noi nu angajam cocalari la noi in firma’. Fara sa jignesc pe cineva, sunt convinsa ca fara sa ne ascundem dupa deget, exact asta este limbajul pe care deseori il folosim la colt de strada si care poate se regaseste intr-o forma ‘politically correct’ intr-o companie, dar care transmite exact acelasi mesaj; si exact asta ar trebui sa lipseasca, nu mesajul, nu limbajul, nu ar trebui sa existe nici macar gandul!

In acelasi ton, am cunoscut la un interviu in urma cu cativa ani un tanar programator, un tanar care putea fi omul potrivit pentru job-ul pentru care recrutam daca nu ar fi fost intr-un scaun cu rotile, avand un handicap destul de sever fiind necesara tot timpul prezenta unui insotitor. Tanarul isi va spune povestea la una din conferintele din aceasta toamna, insa a fost pentru mine umilitor la acel moment sa ii dau un raspuns negativ cusut cu ata alba pentru ca managerul a decis in acel moment altfel decat era normal.

Se face discriminare in Romania, se face in toate firmele, de la patron pana la Sr. directorul din cea mai mare corporatie, si nu, nu doar femeile sunt discriminate. As vrea sa ne vedem pe toti invatand cum sa facem fata acestor momente, cum sa le recunoastem si cum sa le combatem.