Despre comunități

M-am gandit mult in ultima vreme la comunitati.
Si apoi am citit aceste articol [En] al lui  Guy Kawasaki si am inceput sa ma intreb  daca ‘produsul’ poate fi mai mult decat un produs, daca poate fi un subiect, o industrie, cartierul tau sau o idee care iti trece prin minte. De ce te-ai deranja sa construiesti o comunitate? sau doar de ce te-ai alatura unei comunitati?

Ideea asta este oarecum noua pentru mine, insa sunt oameni care au dus lucrurile mai departe si au construit  pe aceasta idee si pe beneficiile pe care le poate aduce. Produsul lor este un concept, este antreprenoriat social [En] si de asemenea au dat si un nume comunitatii lor.

Prima mea intalnire cu ideea si cu comunitatea lor a avut loc intr-o perioada de schimbari personale si pur si simplu mi-a deschis noi perspective. Vointa lor de a schimba mentalitati si paradigme m-a inspirat si pur si simplu m-a facut sa ma gandesc daca eu pot sa fiu unul dintre acei agenti de schimbare despre care vorbeam in zilele de demult din AIESEC. Pentru a fi mai specifica, este vorba de a-ti asuma un rol activ in viata ta decat doar de a vegeta, si ca acest aspect chiar este o chestiune de alegere, nu este un dat. Am fost de asemenea inspirata de unul dintre discursurile de la TEDxBucharest luna trecuta, cand Oana Pellea a spus un lucru minunat, acela ca viata nu se masoara in ani, ci in zile si ca atunci cand murim si vine vremea sa vedem ce am facut cu viata noastra, nu putem sa spunem pur si simplu “pai Doamne, eu am trait in Romania si nu am putut face nimic acolo cu viata mea, era coruptie, taxe mari, birocratie, si era imposibil sa fac ceva”. Asa ca am facut si eu niste alegeri.

Totusi, este un lucru asupra caruia vreau sa insist apropos de comunitati, si anume ca o comunitate implica dedicare. Devine un mod de viata si nu este ceva de la care poti pur si simplu sa iti dai demisia. Vine cu beneficii, dar si cu provocari, ca de altfel orice lucru care merita in lumea asta; si frumusetea de a construi impreuna cu oamenii din jurul tau este o recompensa mult mai mare decat orice realizare individuala pentru simplul fapt ca rezultatul este al tuturor dar si al tau in acelasi timp.

Asadar, de ce te-ai alatura unei comunitati?