Ce să nu spui niciodată într-un interviu de angajare

Chiar daca ne place sa recunoastem sau nu, de multe ori recomandarea in urma unui interviu de recrutare tine de chimia si de modul in care candidatul a interactionat cu recruiterul, si mai putin de competentele sau de experienta acestuia.

Pentru ca recrutarea reprezinta o astfel de provocare, nu strica sa trecem in revista cateva puncte importante din comportamentul tau in timpul interviului, pentru a-ti creste sansele de a demonstra ca meriti acel job.

 #1 Ia lucrurile in serios

 Chiar daca ai poate un simt al umorului foarte dezvoltat, abtine-te de la glumele si poantele cu care ti-ai obisnuit prietenii, familia sau colegii. Este momentul sa te comporti strict profesionist, sa iei lucrurile in serios si sa separi discutiile profesionale de cele personale, mai ales in ceea ce priveste tonul folosit.

 #2 Nu fi foarte familiar in conversatie

Pornind de la recomandarea anterioara, nu lasa tonul conversatiei sa devina prea lejer. Comporta-te ca in orice alta intalnire profesionala, intr-o sedinta de lucru sau la o discutie cu managerul tau. Atentie la limbaj, la cuvintele alese si la tonul folosit; a nu se intelege ca trebuie sa fii foarte rigid si sa vorbesti mono-silabic. Ofera detalii, fii deschis dar limiteaza-te la un ton mai formal.

#3 Sub nici o forma nu vorbi de rau fostii angajatori

Invariabil vei primi intrebari referitoare la fostii angajatori: ce iti placea la fostul job, cum te intelegeai cu fostul sef, ce apreciai la fostul loc de munca. Evita sa iti exprimi opinii foarte dure la adresa persoanelor cu care ai lucrat sau la adresa companiilor. Fii constient de faptul ca fiecare loc de munca are si parti bune si parti mai putin bune; ca in orice relatie, te potrivesti sau nu cu un anumit tip de job sau cu o anumita companie. Exprima-ti ferm parerile, insa refera-te la tine raportat la companie, si nu la firma in sine.

#4 Nu emite judecati de valoare

In orice interviu de angajare apar in discutie si subiecte care adreseaza viata personala, fie in scopuri de introducere a discutiei, fie pentru a mai relaxa atmosfera. Evita in astfel de situatii sa intri in detalii pe subiecte precum: politica, religia, sexul sau alte teme ce tin de valorile personale, fie ale tale, fie ale interlocutorului. Este foarte usor sa aluneci in conflicte de pareri, opinii sau valori, lucru care nu are cum sa iti aduca un avantaj in procesul de selectie.

#5 Abtine-te sa complimentezi intervievatorul, si focuseaza-te pe companie

Chiar daca vrei sa usurezi relationarea cu intervievatorul, abtine-te sa il/o complimentezi. Nu serveste scopului intalnirii si poate sa te puna intr-o situatie delicata, dat fiind ca in cele mai multe cazuri nu cunosti personalitatea omului din fata ta. Refera-te insa la companie; daca te-ai documentat si ai gasit motive pentru care poti felicita organizatia: un premiu, o diploma sau o lansare noua de produs, iti vor servi in discutie si poate fi un foarte bun punct de pornire a discutiei.