Ce carieră ni se potrivește? [Ro]

Pe masura ce ne apropiem de finalizarea studiilor medii, simtim tot mai mult presiunea din partea celorlalti – parinti, cunoscuti – cu privire la alegerea viitoarei cariere. Daca nu facem parte din acei putini care s-au hotarat mai devreme, si care deja si-au pus bazele unei specializari, urmand cursurile unui liceu cu profil economic, IT, sanitar sau intr-un domeniu foarte specializat, trebuie sa alegem daca vom continua procesul de invatare sau ne orientam catre un job.

Oricare ar fi alegerea, trebuie sa recunoastem ca nu e usor sa ne hotaram asupra unui domeniu. Daca am respectat acele ‘porunci’ impuse prin cultura, educatie si obiceiuri, si am urmat cursurile unei facultati de un anumit profil pentru ca asa au vrut parintii, asta se cauta, sau pentru ca e o meserie banoasa, nu inseamna ca ne va fi usor cand va veni timpul sa ne angajam. Sunt foarte multe cazurile in care tinerii sunt dezorientati si tematori cand se pune problema  alegerii unui domeniu de studiu. Este greu sa ne dam seama ce cariera ni se potriveste inainte de a incepe o facultate, dar nu este imposibil. Daca suntem nehotarati, chiar si la terminarea facultatii, nu trebuie sa ne facem probleme; posibilitatile sunt nelimitate, trebuie doar sa experimentam. Putem alege singuri orice drum pe care sa il urmam in cariera, fara sa fim constransi de ideile primite ca atare si nefiltrate prin sistemul nostru de valori si prioritati. Tot ce trebuie sa facem este sa analizam bine abilitatile si talentele pe care le avem, si pe care uneori nu realizam ca le avem. Implicarea in proiecte diverse de voluntariat sau activarea in cadrul ONG-urilor ne ajuta sa ne dezvoltam noi abilitati si sa experimentam in acelasi timp responsabilitatile pe care ni le da un job. De asemenea, apelarea la un consultant in cariera ne poate face sa constientizam noi talente si abilitati. Poate in liceu scriam poezii, sau ne pasionau desenul, fotografia, sau ne placea sa mestesugarim diverse ornamente migaloase. Orice astfel de activitate ascunde abilitati importante care ne vor folosi in viitor, in cariera pe care o vom alege. Ideal ar fi sa gasim un domeniu care ne pasioneaza, pe care il facem bine si cu placere, in care ne putem folosi imaginatia si care ne da sentimentul de realizare, de implinire sufleteasca; un domeniu in care ne putem dezvolta atat profesional, cat si personal.

Se poate intampla ca dupa multi ani in care am activat intr-un domeniu pe care il credeam potrivit, sa ne orientam in alta directie total opusa si neasteptata (pentru ceilalti), pentru ca nu ne simteam impliniti in cariera noastra, sau pentru ca vrem sa schimbam ceva in viata noastra si a celorlalti. Oricand realizam care este cariera care ni se potriveste – in functie de interesele actuale si viitoare – trebuie sa avem grija sa luam decizia cunoscandu-ne adevaratul potential si luand in considerare ce ne dorim cu adevarat, ce ne face fericiti. Si mai ales sa ne asumam raspunderea si sa ne calculam bine sansele de supravietuire – pana la urma, de asta depinde viitorul nostru (si al familiei noastre).

Si ca sa nu ne lasam derutati de cuvinte, iata o definitie general acceptata a ‘carierei’: Parcursul general sau progresiv a vietii profesionale sau a realizarilor profesionale ale unei persoane.