Capcana întrebărilor standard [Ro]

Marea majoritate a candidatilor incearca sa gaseasca raspunsurile potrivite la cele mai frecvent folosite intrebari din cadrul unui interviu, atunci cand se iveste o astfel de ocazie, asa cum sunt sfatuiti pe site-urile de joburi (si nu numai), pentru a fi pregatiti. Pentru un evaluator insa, acest lucru doar ingreuneaza procesul de selectie. El va fi nevoit sa foloseasca alte intrebari decat cele cu raspunsuri prefabricate, si sa isi adapteze strategia de intervievare in functie de raspunsurile primite.

Candidatii vor sa faca o impresie buna, drept urmare, vor furniza raspunsuri nereale, invatate de acasa, care nu reflecta adevaratele lor abilitati. Pentru o evaluare corecta, in calitate de recrutori va trebui sa stiti sa identificati aceste non-raspunsuri care nu va aduc informatii semnificative, ci doar va consuma inutil timpul – si asa limitat – al interviului. Daca totusi nu puteti renunta la aceste intrebari standard, asigurati-va ca verificati informatia primita in contexte reale: cereti candidatului sa va dea detalii, sa va comunice exemple concrete in care au actionat intr-un anumit mod, care sa sustina cele spuse la inceput. Nu folositi cazuri ipotetice, de genul “ce ai face tu daca … ?”, pentru ca veti reveni la situatia in care candidatul foloseste raspunsuri invatate. Mizati pe experiente anterioare in care intervievatul a fost nevoit sa rezolve o situatie delicata; aflati care erau responsabilitatile lui in acel context, cum a actionat, de ce a actionat intr-un anume fel, si care a fost rezultatul. Astfel, nu numai ca aflati ceea ce va intereseaza, ci creati si o atmosfera degajata, in care comunicarea se face in mod natural, iar intervievatul nu se va simti ca la interogatoriu, ci ca la o intalnire cu un prieten cu care povesteste experientele sale profesionale.

In calitate de recrutor, incercati mai intai sa creati o atmosfera destinsa, care sa il incurajeze pe candidat sa povesteasca experientele sale anterioare, din care puteti identifica mai apoi acele comportamente relevante pentru postul pentru care recrutati. Iar daca sunteti candidati, da, puteti sa va documentati pentru a afla ce intrebari vi s-ar putea pune la un interviu, ca sa nu fiti luati prin surprindere si sa evitati situatiile jenante de tacere prelunga, dar nu invatati pe de rost raspunsurile sugerate in diverse articole de gen. Nu veti face decat sa ingrosati randurile candidatilor de profesie, care participa la nenumarate interviuri, dar din care nu se concretizeaza nici unul. Fiti voi insiva! Pana la urma nu vindeti o imagine standard, a candidatului ideal, la un interviu va vindeti pe voi. Fiti sinceri pana la capat, acceptati-va asa cum sunteti si recunoaste-ti-va punctele slabe. Curajul este o valoare apreciata.